Solen gynnade HanGolfs 40 års jubileum

Nya HG logon

Hangon Golf – Hangö Golf rf firade i början av juni sitt 40-årsjubileum. Föreningens ordförande Raimo Mustakangas betonade vid jubileumsmiddagen att firandet var en gemensam fest för hela Hangös golfgemenskap, alltså för både föreningen och banbolaget.

Hangö golfklubb grundades 1984, men golfens historia i Hangö började redan på 1960-talet när entusiastiska utövare spelade på korta sandbanor på Tulludden. Klubbens grundare ville ha en riktig och fullstor bana redan i mitten av 1980-talet, men efter olika skeden blev den första par-3-banan klar först 1997. Den nuvarande 18-hålsbanan öppnades 2006.

På lördagen den 8 juni firades jubileet ordentligt. Tidigt på morgonen började jubileumstävlingen, med trepersoners Best Ball (bästboll) som en rolig blind date-tävling. Stadens direktör Petra Ståhl kom som en överraskningsgäst för att hälsa på morgonens spelare. Även om Ståhl inte spelar golf ännu, är sporten bekant för henne. Hon påminde om att denna sociala individuell sport håller sina utövare i god fysisk och mental form.

150-åriga Hangö levde upp till sitt rykte som sommarstad: trots osäkra prognoser var hela dagen varm och solig. På kvällen samlades man i Östra hamnen, i Hangö segelförening HSF:s nyrenoverade restaurang.

Förutom representanter från staden var även Finlands Golfförbunds ordförande Antti Tiitola och representanter från grannklubbarna i Ekenäs och Bruksgolf inbjudna till tävlingen och festen. Med var också banans designer och byggare Jorma Eriksson. Hedersgästerna var två av klubbens grundare, Ernst Gylfe och Jukka Niemelä.

Under kvällsfesten delades Golfförbundets förtjänsttecken ut till de som arbetat för Hangö Golf. Samtidigt offentliggjordes klubbens 40-årsjubileumspublikation, som finns att få i klubbhuset. Nedan bilder från jubileumstävlingen och festmiddagen på restaurang HSF.

Kapten Kimmo Rajatalo fungerade som tävlingsledare
Stadsdirektör Petra Ståhl besökte klubben före tävlingen och konstaterade att golf är en bra gren både fysiskt och mentalt
Kimito Golfarnas ordförande Michael Nurmi gratulerar HanGolf och överräckte ett äppelträd till klubben.
Kimito Golfarnas ordförande Michael Nurmi
Raimo Mustakangas mottar Golfförbundets hälsning av ordförande Antti Tiitola.
Stadsstyrelsens ordförande Sture Söderholm framförde Hangö stads hälsning.
Hannu Himanen håller festtal till festfolket till jubileumsskriften
Kirsti Hakola introducerade festpubliken till jubileumsskriften
Finlands Golfförbunds förtjänsttecken i brons fick från vänster: Riitta Penttilä, Nipa Ronikonmäki och Helka Ruuska. Förbundets ordf. Antti Tiitola delade. På bilden fattas Catrine Nordström, Veikko Savolainen och Kristina Nordström som alla också tilldelades förtjänsttecknet i brons.
Förtjänstecknet i silver fick från vänster: Heidi Fromholz, Tapio Järvinen, Klaus Schütt och Jani Haanpää. Jani Haanpää inte med på bild. Förbundets ordf. Antti Tiitola till höger.
Förtjänsttecknet i guld fick Sanna Varjus, Jukka Niemelä, Ernst Gylfe och Lena Haanpää